Amandelmeel bestaat uit fijngemalen noten
Amandelmeel bestaat uit fijngemalen noten. De amandelen zijn hiervoor kort geblancheerd. Dit betekent dat ze heel kort zijn gekookt in water, om ze te ontdoen van hun bruine vliesje. Natuurlijk kun je ook zélf amandelmeel maken door blanke amandelen in een keukenmachine fijn te malen. Toch heb je behoorlijk veel amandelen nodig voor een portie amandelmeel.
Amandelmeel gebruiken voor allerlei baksels
Amandelmeel is vezelrijk en geeft allerlei baksels extra smaak. Het maakt gebak nog lekkerder, maakt koekjes nog brosser en knapperiger en maakt cakes nog smeuïger en voller van smaak. Voor macarons is amandelmeel zelfs het hoofdingrediënt en ook is het meel perfect voor als je amandelspijs wilt maken. Het bakken met amandelmeel gaat iets anders dan met ‘normaal’ meel. Want notenmeel zorgt voor een extra smeuïg deeg. Wil je amandelmeel gebruiken in een recept, vervang dan bijvoorbeeld een derde van het meel door amandelmeel. Vervang je niet slechts een deel, maar ál het meel door amandelmeel, gebruik dan een extra bind- en rijsmiddel in je baksel. En let tijdens het bakken ook op de baktijd. Want baksels met amandelmeel zijn soms sneller bruin.
Het is dus even experimenteren als je gaat bakken met een ander soort meel. Naast amandelmeel hebben we bij Nutamo ook hazelnootmeel, tapiocameel, kokosmeel en glutenvrije meel. Handig is dat je zelf het gewicht bepaalt. Dus ben je van plan om veel te bakken met amandelmeel, dan profiteer je van een voordelige prijs.
Herkomst van ons amandelmeel
De amandelmeel zoals wij die kennen vindt zijn roots in de Verenigde staten. Amandelmeel wordt verkregen door het malen van de witte amandelnoot. Witte amandelen zijn door een kort kookproces ontdaan van het bruine vlies. Dit heet blancheren. Niet alleen wordt het meel verkregen door het malen van hele amandelen maar ook wordt amandelschaafsel of amandelstukjes gebruikt. Zelf dit bijzondere notenmeel te maken is een kwestie van gevoel. Door de aanwezige olie kan het snel een massa worden in plaats van een meel. Eenmaal handigheid in de juiste afstelling van uw keukenmachine en het maken van amandelmeel is een fluitje van een cent. Om meel te verkrijgen zijn vrij veel amandelen nodig.
Vol goede voedingsstoffen
De voedingsstoffen in amandelmeel zijn net zo aanwezig als in de rauwe witte amandel. Dus glutenvrij, lactosevrij, eiwitrijk, koolhydraatarm, bomvol goede vitamines, mineralen, gezonde vetten en niet te vergeten vezelrijk! Broodnodige stoffen voor een gezond lichaam. .
Onder vegetariërs en sporters is amandelmeel een geliefd product. En voor hen die gebaat zijn bij een glutenvrije eetwijze of zij die een koolhydraatarm dieet prefereren is dit notenmeel een uitkomst. Daar waar voor velen amandelmeel een supergood superfood is, het jammer genoeg niet aan te raden mensen met een allergische reactie voor noten.
Variëren
Amandelmeel is in veel gevallen een prima vervanger voor tarwemeel. Een advies: bij gebruik van alleen amandelmeel is dit notenmeel gebaat bij een extra bind- en rijsmiddel. En let tijdens het bakken ook op de baktijd. Want baksels met amandelmeel zijn soms sneller bruin.
Uiteraard kunt u voor uw beslag of deeg ook een deel vervangen door dit overheerlijke notenmeel.
Het notenmeel geeft gebak en koekjes een extra taste! Baksel worden nog brosser en knapperiger en is bijvoorbeeld een cake nog smeuïger en voller van smaak. Voor eigen gebakken macarons is amandelmeel zelfs het hoofdingrediënt. Wilt u zelf amandelspijs maken dan is amandelmeel een uitstekende basis.
Amandelmeel is overheerlijk om een pannenkoekje van te bakken met toevoeging van amandelmelk, en ei maakt u een heerlijk beslag. Snufje zout naar wens. Bak het pannenkoekje zachtjes gaar in een beetje roomboter. Leg wat gemengde noten, vers fruit en wel of geen slagroom erop. Als laatste is een zwierige zwaai van ahornsiroop of wat gesmolten chocolade er over geen must! Maar wel lekker! In mum van tijd heeft u een lekkernij bij de koffie of thee maar voor hetzelfde geld een prachtig exclusief dessert.
Weetje! Het is bekend dat zelf amandelmeel maken enige aandacht nodig heeft. Mocht uw maalsel toch teveel zijn doorgedraaid, gooi het niet weg! Voeg wat honing en/of een vleugje zeezout toe en voila! U heeft een overheerlijke gezond broodbelegvariatie!
Assortiment
Amandelmeel is in ons assortiment los verkrijgbaar vanaf 250 gram.
In de verpakte versie van Your Organic Nature vindt u bij ons biologische amandelmeel van 400 gram.