Wijnhuis omschrijving - Bollinger
Om een grote Champagne te kunnen produceren, moet je eerst grote wijnen maken. Een grote wijn kan alleen voortkomen uit de beste druiven. In deze geest handelt Bollinger al meer dan 175 jaar. Meer dan 80% van de druiven (pinot noir en chardonnay) zijn afkomstig van eigen wijngaarden, uitsluitend gesitueerd in Grand of Premier Cru gemeentes. Na de oogst vindt de eerste vergisting (apart per druivenras, per wijngaard) plaats in houten vaten (afkomstig uit Bourgogne). Een kostbaar proces, maar een essentieel onderdeel bij Champagne Bollinger. Het bedrijf is nog steeds in handen van de familie, die ervoor zorgt dat de unieke stijl van dit champagnehuis gewaarborgd blijft.
Herkomst van de Champagne
Meer dan 85% van de druiven komen van Grands and Premiers crus in het Champagne gebied, aangevuld met rode wijn uit de eigen wijngaarden in onder andere het legendarische Côte aux Enfants, in Aÿ.
Vinificatie - Bollinger Rosé
Het duurde ruim tien jaar alvorens men 100% tevreden was over het bereikte resultaat. Een rosé maken kan in de Champagnestreek op twee manieren. Door toevoeging van rode wijn (Pinot Noir afkomstig uit hetzelfde gebied), of door schilcontact. Bollinger koos uiteindelijk voor de eerste optie. Uit de eigen Grand Cru wijngaard in Aÿ, genaamd La Côte aux Enfants, selecteert men geheel met de hand de pinot noir druiven. Deze druiven worden na aankomst bij Champagne Bollinger voorzichtig geperst en apart opgevoed op oude houten vaten. Als de wijn volledig is vergist en gefilterd wordt deze gebruikt om de Special Cuvée Brut te transformeren naar een rosé. Bollinger voegt ongeveer 8% rode wijn toe om de blend van 62% Pinot Noir, 24% Chardonnay en 14% Pinot Meurier tot een topper te maken.