Macadamia noten bevatten als enige omega-7
De omega-7 vetzuren die in macadamia noten zitten zorgen ervoor dat het vetmetabolisme verbeterd wordt, dat het opgeslagen lichaamsvet verminderd wordt en dat het je eetlust wegneemt. Een uitstekende gezonde en voedzame snack dus! En het bakken in arachideolie maakt dat deze noten nog voller van smaak zijn. En dat terwijl deze noot al een delicate smaak heeft. Veel mensen vinden dit zelfs de lekkerste noot!
Waarom zijn macadamia’s nog meer gezond?
Vitamine B, omega-3 vetten en mineralen zitten in overvloed in onze gebrande ongezouten macadamia noten. De omega-3 vetten kunnen mede helpen tegen depressies. Daarnaast zitten in deze noten veel koper, magnesium, mangaan en ijzer welke zorgen dat je je energierijk voelt.
Gebrande ongezouten macadamia noten voor de echt lekkere trek
Gelukkig zijn deze noten al gekraakt, en geniet je dus zonder gedoe meteen van de heerlijke smaak. Deze noot is een delicieuze afwisseling op bekende noten zoals cashewnoten, amandelen en walnoten. Als je ze op tafel zet tijdens visite, dan geef je echt wat speciaals te snacken. Macadamia noten gebrand ongezouten koop je bij Nutamo in een portie naar keuze: van 100 gram tot en met 2000 gram.
Macadamianoten
Bij het zoeken naar de oorsprong van de macadamianoot springt bij ieder verhaal naar voren, dat dit een moeilijke noot om te kraken is. Het kraken, om de vlezige binnenkant naar buiten te krijgen, is inderdaad moeilijk te noemen. Men moet forse kracht gebruiken om de keiharde buitenkant te kraken. Er is 20 kilo perskracht nodig om cm² noten te ontdoen van de kern. Dat daarna het vlies ook verwijderd dient te worden om de prachtige, roomkleurige kogelvormige noot het daglicht te laten zien is een kostbaar procedé, Vandaar dat de macadamia in het dure segment valt binnen de notensoorten. Door de huidige grote vraag en het ruime aanbod is de prijs in de loop der tijd aanmerkelijk aangenamer geworden. Australië was en is nog steeds, één van werelds grootste leveranciers. Hawaï en Zuid Afrika volgen. Ook deze noot is al sinds mensenheugenis een oud soort en was onderdeel van het gewone dagelijkse leven van de Aboriginals, de eerste menselijke bewoners van Australië. Zij gebruikten de noot fijn gestampt als versiering van hun lichaam of de hele noot als betaalmiddel. Of beter gezegd als ruilmiddel. De specifieke naam macadamia heeft deze noot pas een paar eeuwen geleden gekregen van de schotse ingenieur en uitvinder John McAdam. Hij is de uitvinder van de uit drie lagen bestaande steenslagweg, de voorloper van asfaltwegen.
De prachtig bloeiende macadamiaboom komt uit de Proteaceae-familie. Een familie van wel duizend plantensoorten.
Het klimaat bepaald of macadamiaplanten/bomen wortelen. Ze groeien en bloeien het beste in een stabiel tropisch klimaat en een constante waterbron. Liefst in een temperatuur die niet te koud of te heet is. Want is er ook maar iets van vorst te bekennen dan kan men het telen van macadamia's vergeten!