Wijnhuis omschrijving - Prats & Symington
De wijnen van Prats & Symington komen uit de Douro vallei, een van de oudste wijn producerende regio’s ter wereld is. Een stuk verderop in Frankrijk staat Bordeaux bekend om de productie van top wijnen en het uitvinden van vinificatieprocessen via langdurige maceratie. In een poging om de methoden uit Bordeaux toe te passen op druiven die van oudsher bestemd zijn voor de productie van Vintage Port, zijn de wijnen van Prats & Symington ontstaan. De wijnen symboliseren de combinatie van een nobele Portugese traditie en een even rijke Bordeaux traditie in een nieuwe en moderne stijl van wijn.
Herkomst van de wijn
De druiven komen van de wijngaarden Quinta de Roriz en Quinta da Perdiz. Het terroir van Quinta de Roriz zorgt voor kenmerkende mineralen, waar Quinta da Perdiz zorgt voor een peperachtige smaak.
Vinificatie - Prats & Symington Prazo de Roriz
De met de hand geplukte druiven voor Prazo de Roriz worden in kleine, ondiepe containers gedaan en bij aankomst geplaatst bij de wijnmakerij van Quinta de Roriz. Hier worden de trossen handmatig gesorteerd waarna ze een geautomatiseerd selectieproces ondergaan om ervoor te zorgen dat alleen de druiven in ideale staat de roestvrijstalen vaten bereiken. Na de druiven zacht te malen start de fermentatie na het enten van de druiven met speciaal geselecteerde gist, dit gebeurt bij temperaturen tussen 22 en 24 °C. Zachte macceratie wordt toegepast om verse en fruitige wijnen te produceren, al jong te drinken met behoud van een goed potentieel voor rijping op fles. Rijping: 4 tot 6 maanden in 400L Franse eikenhouten vaten.