Wijnhuis omschrijving - Terra d' Alter
Iets meer dan tien jaar geleden sloten de ‘Sociedade Agrícola das Antas’ en de ‘Sociedade Agrícola do Monte Barrão’, symbolen van de regio Alto Alentejo, zich aan bij wijnmaker Peter Bright om wijnhuis Terra d’Alter op te richten. Peter komt oorspronkelijk uit Australië en maakte eerder wijn in o.a. Zuid-Amerika en Zuid-Afrika alvorens hij naar Europa kwam voor verschillende projecten van hoge kwaliteit. In Portugal vond hij uiteindelijk de inspiratie om een eigen wijnhuis op te richten en is hij er blijven wonen. Dat Terra d’Alter een goede wijnmaker in huis heeft blijkt uit het feit dat Peter in 1992 door de International Wine Challenge werd uitgeroepen tot Red Wine maker of the Year.
Het Portugese wijnhuis Terra d’Alter is gevestigd bij Alter do Chão, in het noordoosten van de zuidelijke regio Alentejo. Het gebied staat vooral bekend om de delicate witte wijnen met tropisch fruit en minerale aroma’s en rode wijnen met een volle smaak, zachte tannines en aroma’s van rijpe rode vruchten. In de wijngaarden van het wijnhuis zijn de aangeplante druiven overwegend lokale Portugese rassen zoals Roupeiro, Arinto, Trincadeira en Alicante Bouschet. De diepgaande kennis van de wijnrassen, de selectie van de beste druiven en het respect voor het terroir kenmerken alle Terra d’Alter wijnen.
Herkomst van de wijn
Alentejo is een uitgestrekt gebied in de zuidelijke helft van Portugal, tegen de Spaanse grens. Het beslaat ongeveer één derde van de totale oppervlakte van Portugal. Het is een land van olijfbomen, wijngaarden en kurkeikebossen. In de zomer is het er heet en droog. De regio is van oudsher bekend om zijn rode wijnen, die over het algemeen vol en fruitig zijn. Door gebruik te maken van moderne vinificatietechnieken, komen er ook steeds meer interessante witte wijnen uit de Alentejo. Alentejo is een wijngebied in beweging. Door de combinatie van het extreme klimaat, lokale druivenrassen en moderne wijnbereiding worden hier spannende wijnen gemaakt die over de hele wereld de aandacht trekken.
Vinificatie - Terra d' Alter Rosé
De druiven worden licht geperst. Daarna langzame vergisting op lage temperatuur.